Lezen, want dit helpt jou

Zo bereid jij je voor op een online sollicitatiegesprek

- 2 min reading time
In het nieuwe normaal gaat alles online, zo dus ook sollicitatiegesprekken met je potentiële nieuwe werkgever. Het kan lastig zijn om via een videogesprek een goede indruk van jezelf te geven, maar ook om een goede indruk te krijgen. Dus, hoe pak je een online sollicitatiegesprek het beste aan? Lees met ons mee!

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek


Voorbereiding is het halve werk. Dat kunnen we opdelen in twee verschillende soorten voorbereiding. Ten eerste de voorbereiding van je plek en de verbinding, ten tweede je inhoudelijke voorbereiding op het gesprek.

Let op je apparatuur en locatie


Een goede verbinding


Bij een online sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je zorgt voor een stabiele internetverbinding. Je wilt niet halverwege wegvallen of niet verstaanbaar zijn door een haperende verbinding. Zorg er dus voor dat je het internet vooraf even test en eventuele anderen (lees: je vriend of vriendin, kinderen, huisgenoten of buren die gebruik maken van je wifi) vraagt even niks te downloaden of het liefst helemaal geen gebruik te maken van het internet op dat moment.

De juiste plek


Wanneer je internetverbinding sterk staat, is het tijd om te kijken naar de plek waar je het gesprek gaat voeren. Denk eerst na over het geluid in de ruimte waar je het gesprek wilt gaan voeren, dan kun je kijken naar de setting. Is de achtergrond niet te druk of te afleidend? Wanneer dit wel het geval is, raden we je aan om schreeuwende schilderijen of andere te opvallende attributen weg te halen, al mag je achtergrond natuurlijk wel een leuke persoonlijke ‘touch’ hebben. En dit hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen, maar vergeet niet om de ruimte even op te ruimen ;)

Eigen voorbereiding


Wanneer de setting van het sollicitatiegesprek is bepaald en wanneer je zeker weet dat je internetverbinding klaar voor gebruik is, is het tijd om naar je persoonlijke voorbereiding.

Kleding en houding


We kennen allemaal de anekdote dat je tijdens een online gesprek geen broek aan hoeft, omdat je gesprekspartner deze toch niet ziet. Toch raden we je aan er wel eentje aan te trekken ;) En als het kan het liefst ook nog een nette. Want wanneer je bijvoorbeeld even moet opstaan om iets te pakken, dan heb je liever niet dat je potentiële werkgever je direct in je Jip & Janneke pyjamabroek ziet. Wat kan je verder aandoen? Eigenlijk precies hetzelfde als dat je normaalgesproken zou aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Zorg dat jij je er comfortabel invoelt, dan straal je het meest.

Het gesprek


De voorbereiding op het gesprek is het belangrijkste van de voorbereiding. Ga de standaard informatie van het bedrijf af. Zorg dat je antwoord kunt geven op vragen als:

  • Wat voeg jij toe aan ons bedrijf?

  • Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

  • Wat zijn jouw ambities?

  • Waarom wil jij juist voor dit bedrijf werken?

  • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?


Bedenk je dat als je eerlijke antwoorden geeft je een stuk oprechter overkomt. Zet je een masker op, of doe je je voor als iemand anders dan prikt je gesprekspartner daar vaak al snel doorheen. Daarnaast kan je bij een online sollicitatiegesprek een spiekbriefje gebruiken, maar let erop dat je geen volledige autocue opschrijft. Een paar steekwoorden zijn goed, maar het valt snel op wanneer je niet vanuit jezelf spreekt en enkel informatie opleest.

Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook de juiste vragen stelt. Je wilt tenslotte een goed beeld krijgen van deze potentiële werkgever. Wat voor vragen kan je dan het beste stellen? We hebben hier een aantal voorbeelden op een rijtje gezet:

  • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden binnen deze functie?

  • Waar wil de organisatie nog naartoe groeien en hoe kan ik in mijn rol daaraan bijdragen?

  • Wat is iets waardoor jullie werknemers zo trots zijn op de organisatie?

  • Wat wordt er van mij verwacht in de eerste maanden binnen deze rol?

  • Is er naast de vaste werkzaamheden ook ruimte voor om andere werkzaamheden op te pakken?

Het gesprek afsluiten


Bij een online sollicitatiegesprek kan het nog wel eens ongemakkelijk zijn om af te sluiten. Je kan elkaar simpelweg niet even de hand schudden en er is vaak weinig ruimte voor smalltalk via een videogesprek. Ga dus voor jezelf na of je alle informatie hebt die je uit het gesprek wilde halen en of je alles hebt verteld wat je wilde vertellen.

We wensen je veel succes!

Meer tips nodig over solliciteren of hulp nodig bij het zoeken naar een baan? We helpen je graag.

Breng me naar relevante vacatures
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring