Werken als autodidact IT'er

Aan de slag binnen de IT-sector zónder diploma. Hoe doe je dat? Wat is ervoor nodig en wat is de baankans? Cooder geeft antwoord op al je vragen.

CooderJobs
23 juni 2020

Wat betekent autodidact? 

Een hele goeie vraag. Laten we daarom beginnen we even met de uitleg van het begrip. Een autodidact is iemand die kennis heeft opgedaan door zelfstudie. Het gaat hierbij om mensen die kennis beheersen waarbij er een hoog opleidingsniveau wordt verwacht, zoals een hbo- of wo-opleiding. In dit geval hebben we het over de functie ICT’er.  Een autodidact ICT’er is dus iemand die dezelfde kennis beheerst als iemand die wél een ICT-studie heeft afgerond. De autodidact IT’er komt geheel door zelfstudie aan deze kennis. Appeltje-eitje? Dat helaas niet, voor sommige is zelfstudie makkelijker en passender dan het behalen van een diploma, maar er is behoorlijk wat inzet, doorzettingsvermogen en creativiteit nodig om als autodidact aan de slag te gaan.  

Welke capaciteiten heb je nodig om als autodidact aan de slag te gaan?  

Als je als autodidact aan de slag wilt gaan, moet je ervoor zorgen dat je de nodige kennis van het vak hebt. Dit op het niveau van iemand die wél een opleiding heeft afgerond. Capaciteiten die komen kijken bij de praktijk van een baan wanneer je autodidact zijn, zetten we hier voor je op een rijtje:  

1. Probleemoplossend vermogen 

Als autodidact is het belangrijk dat je een groot probleemoplossend vermogen hebt. Waarschijnlijk ben je tijdens de zelfstudie jezelf al een paar keer tegengekomen. Je moet zelf uitzoeken wat de kaders zijn van het vak, welke informatie wel of niet belangrijk is en als je ergens tegenaan loopt, dan kun je geen hulp vragen aan een trainer of docent. Je leert om problemen van een andere hoek te bekijken en gebruikt zo jouw creativiteit en probleemoplossend vermogen om verder te komen. Deze eigenschap kan je echter ook helpen bij het solliciteren. Dit is namelijk een eigenschap die jou als autodidact IT’er uniek maakt. Je bent op jezelf aangewezen en kunt het beste uit elke situatie halen.   

2. Creativiteit

We lieten het woord net al even vallen: je hebt creativiteit nodig als autodidact. We bedoelen nu niet dat je gelijk alle verf en kwasten uit de kast moet trekken. We hebben het over creativiteit binnen je werkomgeving. Waarom is het zo belangrijk? Creativiteit gaat hand in hand met probleemoplossend denken. Je moet dingen van een andere hoek kunnen bekijken en je creatieve brein de vrije loop laten om tot betere en andere soorten oplossingen te komen. Binnen de ICT-sector zal je veel problemen tegenkomen die uit het niets opspringen. Dan is de standaardmethode vaak niet genoeg om het probleem op te lossen en helemaal omdat het vaak gaat om complexe systemen.

3. Ervaring en aanpassingsvermogen 

Om als autodidact aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je focus legt op het opdoen van ervaring. Dit zal je vast makkelijk afgaan, want hetgeen waar je mee bezig bent, is ook hetgeen wat je graag doet. Stap voor stap ontwikkel je als autodidact je kunnen. Je bent ten slotte niet afhankelijk van schoolcriteria. Terwijl anderen in de schoolbanken theorie leren, kun jij deze tijd goed gebruiken om ervaring op te doen in de praktijk. Het is hierbij belangrijk om genoeg ervaring op te doen en de kennis die je zelf hebt opgedaan in de praktijk toe te passen. Hier komt vervolgens het aanpassingsvermogen bij kijken. Als autodidact is het belangrijk dat je op alles bent voorbereid en wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, moet je ervoor zorgen dat je ook hier je kennis weer op aanpast. Jouw motto als zelf studerend IT’er moet altijd zijn: Ik ben nooit uitgeleerd. Een motto wat binnen de veranderende omgeving van ICT sowieso ontzettend belangrijk is.   

Werken als autodidact it'er

Wat betekent dit nu voor jou? 

We weten dat het dus mogelijk is om als IT’er zonder diploma aan de slag te gaan. Ook weet je nu dat een IT’er mét diploma wel een streepje op je voor heeft. Twijfel je om alsnog een opleiding te volgen binnen de IT, of om zelf aan de slag te gaan en deze kennis en skills jezelf aan te leren? Dan is het goed om bij jezelf ten rade te gaan of je het ervoor over hebt. Beheers je de kennis en ben je op zoek naar een baan in de IT? Dan raden we je zeker aan om er gewoon voor te gaan! Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vooral eens contact met ons op. We kijken graag samen met je naar de mogelijkheden.    

Hoe staat de markt ervoor? 

Niet geheel onbelangrijk: Wat is de baankans en hoe staat de markt ervoor? Bij merendeel van de vacatures binnen de IT-sector wordt er gevraagd om iemand met een hbo- of wo-diploma. Er is een klein aanbod aan vacatures die specifiek vragen om iemand zónder diploma, het gaat hierbij vaak om traineeships. Er is dus wel degelijk vraag naar IT'ers, ook zonder diploma. Zo blijkt ook uit onderzoek dat er een groot aantal IT’ers werkzaam is zonder diploma. Hoe kan dat? De vraag naar IT’ers is ontzettend groot. Bedrijven durven ook in deze tijd ook verder te kijken naar mensen die de juiste kennis en vaardigheden beheersen, zonder het papiertje. Je kan er dan wel van uit gaan dat er extra goed wordt gekeken naar je portfolio en dat er bij sollicitaties vaardigheidstesten worden afgenomen. Doe jij dit goed, kun jij aantonen dat jij ook zonder diploma de juiste kennis beheerst en pas je goed bij het bedrijf? Dan is er een grote kans dat je  gewoon wordt aangenomen.   Ook grote bedrijven hebben een vooruitstrevend inzicht: zo neemt een bedrijf zoals Google regelmatig mensen aan die geen enkele vorm van mbo- hbo- of wo-opleiding hebben afgerond, maar gewoon ontzettend goed zijn in wat ze doen. Er wordt gekeken naar hoe er wordt gehandeld in bepaalde situaties, naar vaardigheden en hoe goed iemand bij het bedrijf past. Zo bestaat bij Google 14% van het team uit mensen die autodidact zijn. Niet verkeerd als je het ons vraagt.

Samen jouw volgende carrièrestap uitzoeken? Of benieuwd naar onze werkwijze? Bekijk het hier!