Over de business

Wat is SQL?

- 2 min reading time
Ben je werkzaam in de IT-branche, of wil je beginnen in de IT-sector? Dan ben je SQL vast al eens tegengekomen. Maar wat houdt het precies in? Dat leggen we in deze blog haarfijn uit. Dus buckle up en lees met ons mee!

Wat betekent SQL?


SQL staat voor Structured Query Language, wat in het Nederlands vrij vertaald kan worden naar “Op een gestructureerde manier de database aanspreken”. Het is een programmeertaal die is ontworpen om met databases te communiceren. SQL is vooral achter de schermen aanwezig en wordt gebruikt in en rondom websites voor onder andere het opslaan van gegevens in een database, maar ook het opvragen van gegevens uit deze database.

Wat kan je met SQL?


SQL is een database afhankelijke programmeertaal. Je kunt deze taal dus op meerdere databases gebruiken, denk bijvoorbeeld aan Oracle Database, Microsoft Acces of mySQL. Zoals we hierboven al zeiden, SQL is een programmeertaal die je kunt gebruiken om te communiceren met deze databases. Om dit te doen wordt er gebruikgemaakt van query’s. Een query is een reeks geschreven tekens in ASCII-tekens. Oftewel een opdracht die aan de database wordt gegeven om een bepaalde actie uit te voeren.

Met SQL kan je onder andere:

 • Query’s uitvoeren naar een database

 • Gegevens uit een database halen

 • Gegevens archiveren, updaten en verwijderen uit een database

 • Nieuwe databases maken

 • Tabellen toevoegen aan deze database en een de database inzien

 • SQL-permissies aanmaken.


SQL kent een beperkt aantal instructies, daarom is het vrij makkelijk te leren. Daarnaast is de taal zo ongeveer overal te vinden en wordt het voor verschillende uitingen gebruikt, denk aan de database van bijvoorbeeld een bank, maar ook die van een kleine webshop.

Welk werk kan je doen met SQL?


Als je SQL beheerst, dan kun je verschillende functies bekleden, afhankelijk van je kennis en werkervaring. SQL is dus een platform afhankelijke taal, je kunt als SQL Developer gespecialiseerd zijn in een van de platformen en bijvoorbeeld de functie 'Oracle Developer' uitvoeren. Je bent dan gespecialiseerd in het beheren en toepassen van (enkel) Oracle-toepassingen. Toch is het veelvoorkomend om ervaring te hebben met verschillende databasesystemen. Als SQL Developer ben je dagelijks bezig met het beheren en ontwerpen van deze database-systemen gebaseerd op de software en syntax van bijvoorbeeld Oracle, PostgreSQL of DB2. Voor besturingssystemen als iOS, windows en Linux wordt een ander databasesysteem gebruikt. Veelzijdigheid is dus belangrijk binnen deze functie.

Als SQL Developer bestaan je werkzaamheden vooral uit:

 • Uitwerken en inrichten van complexe database-schema’s;

 • Modelleren van database-schema’s voor informatiesystemen;

 • Beheren van logische en fysieke datamodellen;

 • Beoordelen, implementeren, documenteren en integreren van nieuwe oplossingen;

 • Ondersteunen van gebruikers en ontwikkelaars van de database(s).

Werken als SQL Developer


Als SQL Developer of SQL Server-specialist kun je bij veel verschillende werkgevers aan de slag. Denk aan grote bedrijven zoals banken, ziekenhuizen of bijvoorbeeld een grote webshop, maar ook bij consultancy. De baankans voor deze functie is erg goed. Je komt niet zomaar zonder job te zitten. Data speelt een telkens belangrijkere rol binnen onze maatschappij, dus deze functie of een doorontwikkelde vorm daarvan zal nog lang blijven bestaan.

Geïnteresseerd in een functie als SQL Specialist? Bekijk hier al onze SQL vacatures!

Breng me naar de vacatures!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!

Werken met SQL? Bekijk de vacatures hier

it
C-Clear Partners, Mortsel
it
KPMG, Zaventem
it
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring