Over de business

Wat is PHP development en wat kan je er mee?

- 4 min reading time
Ben jij een IT-student of ben je een starter op de IT-markt en wil je kijken welke specialisatie het beste bij jou past? Lees dan snel verder! Wij geven je in deze blog alle informatie met betrekking tot PHP-development. In onze andere blogs zullen wij nog meer interessante IT-functies toelichten.

Wat is PHP development precies?


PHP stond voor Personal Home Page, omdat het werd gebruikt voor het aansturen van persoonlijke homepages. Vandaag de dag wordt de programmeertaal voor veel meer gebruikt, daarom staat PHP nu voor Hypertext Preprocessor. PHP wordt gebruikt voor het genereren van dynamische webpagina’s. Door middel van PHP kun je informatie ophalen en bewerken op de server, het wordt veel gebruikt door CMS-systemen voor het aansturen van webshops en weblogs. De code van de webserver wordt door de computer vertaald naar de webbrowser die deze vervolgens laat zien als webpagina. Als beginner is het werken met PHP zeer toegankelijk, omdat het heel gestructureerd is. Voor het uitvoeren en uploaden van PHP-scripts naar de server is het wel belangrijk dat ze PHP ondersteunen.

Wat doet een PHP developer?


Een PHP developer ontwikkelt applicaties met behulp van PHP. Een PHP developer ontwikkelt vaak applicaties in opdracht voor de klant. Als de klant een idee heeft kan de PHP developer deze uitwerken en de app ontwikkelen, vervolgens zal de PHP developer ook het onderhoud van de app verzorgen. Als PHP developer moet je dus PHP-toepassingen ontwikkelen, implementeren, testen en onderhouden.

Hoe zien de werkzaamheden eruit van een PHP developer 


Een voorbeeld van de werkzaamheden is het ontwikkelen of het optimaliseren van een CMS. Een PHP developer analyseert waar de klant en de doelgroep behoefte aan hebben en optimaliseert het systeem vervolgens verder. Vaak werkt een PHP developer samen met andere ontwikkelaars, marketeers en projectmanagers.  

Waarom zou je een PHP developer worden?  


Naast een aantrekkelijk salaris is het relatief makkelijk om deze programmeertaal aan te leren. Wil jij dus zelf dingen ontwikkelen, testen en onderhouden? Dan is PHP zeker wat voor jou! PHP wordt gebruikt door 8 op de 10 websites, daarnaast wordt PHP wereldwijd in verschillende branches gebruikt, dus kun je terecht in diverse sectoren. Tot slot is het goed om te weten dat PHP een open source software is, waardoor de taal continu verbeterd.  

Hoe word je PHP developer 


Om een PHP developer te worden, kun je een programmeeropleiding volgen. Je kunt ook een opleiding ICT doen en kiezen voor een specialisatie in PHP. Het is ook mogelijk om een cursus PHP te volgen als je al bent afgestudeerd, of via zelfstudie PHP te leren.

Welke opleiding voor PHP developer 


Je kunt een cursus PHP & MySQL, Web ProgrammerenSoftware Engineering, PHP Programming of PHP Back-End Developer volgenMaar je kunt ook de opleiding Informatica, Technische Informatica of Computer Science volgen. 

Wat verdient een PHP developer? 


Het salaris van een beginnend PHP developer ligt rond de €2.500. Bijna 30% van de PHP developers met meer ervaring verdient tussen de €3.000 en €4.000. Heb je veel ervaring? Dan kan dit oplopen tot €5.000 en in sommige gevallen tot meer. 

Functie-eisen voor PHP developer  


Hieronder zie je een overzicht van de meest gevraagde functie-eisen bij openstaande PHP developer vacatures. 

 • Ervaring met PHP 

 • Ervaring met productontwikkeling 

 • Ervaring met SQL 

 • Ervaring met Agile en Scrum 

 • HBO werk en denkniveau 

 • Analytisch inzicht 

 • Nederlands en Engels spreken en schrijven 

 • Samenwerken 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als PHP developer?


Om een succesvolle PHP developer te zijn is het belangrijk dat je goed in teamverband kan werken. Dit komt omdat je vaak met andere developers zal samenwerken, maar bijvoorbeeld ook met de projectmanager en de marketingafdeling. Creativiteit, innovatie en resultaatgerichtheid zijn eigenschappen waar je als PHP developer over moet beschikken. Ook is het belangrijk dat je proactief bent en goed gestructureerd te werk gaat, omdat je ook zelfstandig taken zal uitvoeren. Daarnaast is het handig als je analytisch inzicht hebt, voor het doorontwikkelen van de huidige applicaties.

Arbeidsperspectief en doorgroeimogelijkheden voor PHP developer  


Op dit moment is het arbeidsmarktperspectief voor een PHP developer zeer goed, dit zie je doordat erop cooder.be 50 openstaande PHP-vacatures zijn. Daarnaast is de verwachting dat dit in de toekomst nog verder zal gaan toenemen, omdat er steeds meer websites bijkomen. Als PHP  developer kun je vaak doorgroeien naar projectmanager of naar een andere functie binnen het IT-team. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een PHP developer 


Voordelen:  • Resultaatgericht werk  

 • Relatief makkelijk te leren 

 • Voldoende werkgelegenheid 

 • Aantrekkelijk salaris 

 • Doorgroeimogelijkheden 

 • Banen in elke sector 


Nadelen:  • Niet voor iedereen de ideale programmeertaal 

 • PHP is alleen voor het web te gebruiken 

 • PHP is gericht op de serverside 

Waar werkt een PHP developer 


PHP developers kunnen bij verschillende organisaties komen te werken. Van kleine IT-bedrijven tot grote multinationals. Maar ook in diverse sectoren, van de overheid en gemeentes tot retailDit komt omdat PHP een populaire scripttaal is en wereldwijd veel wordt gebruikt.  

Wil je werken als PHP developer 


Ben je na het lezen van deze blog overtuigd om als PHP developer aan de slag te gaan? Bekijk hier onze PHP developer vacatures 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!

Bekijk hier onze PHP vacatures

Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring