Over de business

Wat is Javascript?

- 2 min reading time
Javascript is een objectgeoriënteerde gescripte programmeertaal die vooral gebruikt wordt om websites interactief te maken. Hierbij bestaan er twee varianten, namelijk de client-side en de server-side. Fun fact: de eerste versie van Javascript werd al in 1996 ontwikkeld! Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft Javascript weinig met Java te maken. Javascript wordt (voornamelijk) gebruikt voor de frontend development en Java wordt meer voor backend gebruikt.

Wat doet een Javascript Developer?


Een Javascript Developer is met name bezig met ontwikkelen en implementeren van Javascript webapplicaties. Vaak is dit in samenspraak met opdrachtgevers. Ook onderhoud en verbeter je code en applicaties. De meest gebruikte frameworks zijn React, Angular en Vue. Je hebt ook Node.js; de backend kant van javascript.

Hoe word je Javascript Developer?


Toegepaste informatica op Bachelor niveau zien we het vaakst terug. ER zijn ook verschillende (online) cursussen om Javascript te leren. Het meest stromen mensen dus door vanuit hun opleiding, maar instromen na omscholing is ook zeker mogelijk!

Wat verdient een Javascript Developer?


Salaris is uiteraard afhankelijk van precieze werkervaring, de locatie van de organisatie, de branche van de organisatie, opleidingsniveau en overige factoren. Toch kunnen we een indicatie geven van gangbare salarissen:

  • Starter zonder ervaring:

    • Bachelor: €2100 - €2300 bruto per maand

    • Master: €2300 – €2500 bruto per maand  • 2-3 jaar ervaring: tussen €2500 en €3000 bruto per maand

  • Rond de 5 jaar ervaring €3000 - €3500 bruto per maand


 

Wat zijn de functie-eisen voor een Javascript Developer en welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig?


Er wordt door organisaties met name gekeken naar werkervaring. Waarin? Denk aan Javascript, Node, React, Vue en Angular. Verder is het belangrijk dat je secuur werkt en analytisch sterk bent. Er wordt ook vaak gekeken naar communicatieskills en of je goed kan werken in teamverband. Zeker met de opkomst van Agile werken is dit belangrijk geworden.

 

 Wat is het arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden binnen Javascript?


Er is de afgelopen tijd veel vraag naar Javascript Developers. Extra gewild zijn programmeurs met ervaring binnen verschillende Javascript Frameworks zoals: Angular, Vue en React. We zien vaak dat organisaties vaak mensen zoeken met voldoende werkervaring en die zichzelf bijscholen en de nieuwste technieken bijhouden. Ook speelt werkervaring een belangrijke rol!

Je kunt als Javascript developer doorgroeien van een Junior, naar een Medior, tot een Senior Developer. Hoe meer ervaring, hoe complexer het werk wordt.  Ook krijg je vaak extra verantwoordelijkheden, zoals het begeleiden van Junior Developers. Je kunt ook doorgroeien naar Projectmanager, Teamlead en CTO.

Wat zijn de voor en nadelen van Javascript?


Het voordeel van Javascript is dat het een visueel programmeertaal is. Hierdoor is het erg populair binnen Frontend Development. Het is een fijne taal om mee te werken en de techniek wordt regelmatig vernieuwd.

Wat kan een nadeel zijn? De meeste mensen die werken met Javascript zijn Frontend Developers. Frontend Developers willen soms alleen maar met Frontend Development bezig zijn. Veel organisaties vragen echt dat hun FrontEnd Developers zich ook bezig houden met Backend Development. Dat kan soms lastig zijn.

Waar werkt een Javascript Developer?


Javascript Developers kun je vinden bij elke organisatie met een wat grotere IT-afdeling. Ook heb je gespecialiseerde bureaus binnen Frontend Development waar veel Javascript Developers werken.

Wil je werken met Javascript?


Werk je al met Javascript, maar sta open voor een nieuwe job? Of wil je starten als Javascript Developer? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures. Hier kan je door je cv te uploaden direct solliciteren! Onze consultants Sean Weijde en Paul Bruinsma en Noud de Jongh staan voor je klaar om je meer te vertellen over openstaande vacatures op dit gebied. Ook kun je bij hen terecht voor een update over de huidige arbeidsmarkt.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!

Bekijk onze vacatures met Javascript

it
Camco Technologies, Leuven
it
CCV Lab, Kortrijk
it
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring