Over de business

Wat doet een Dynamics Consultant?

- 4 min reading time
Microsoft Dynamics. Wat is dat eigenlijk, hoe ziet het werk eruit en wat kan je er mee? Cooder neemt je mee en biedt een overzicht voor mensen die overwegen om hierbinnen te gaan werken of gewoon meer willen weten! Lees snel verder, ook als je bijvoorbeeld wil weten wat gangbare salarissen en doorgroeimogelijkheden zijn.

Wat is Dynamics?


Microsoft Dynamics is een lijn van ERP (Enterprise Resource Management) en CRM (Customer Relationship Management) software applicaties. Deze worden gebruikt binnen organisaties op  financieel, logistiek, commercieel beheer en productievlak. Er zijn verschillende pakketten met verschillende functionaliteiten. De belangrijkste zijn:

  • Microsoft Dynamics 365 Business Central. Dit pakket wordt vooral gebruikt bij kleine en middelgrote ondernemingen en combineert het oude Dynamics NAV met Dynamics CRM elementen.

  • Microsoft Dynamics 365 Finance and Operations. Dit pakket combineert het oude Dynamics AX met Dynamics CRM en is gericht op de middelgrote tot grote organisaties.

Wat doet een Dynamics Consultant?


Er is een belangrijk onderscheid in de Dynamics Consultancy tussen technische en functionele consultants. In de rest van deze blog zullen we op de situaties voor beide groepen ingaan, aangezien er veel verschil tussen zit.

Functionele consultants gaan met name over de implementatie van Microsoft Dynamics applicaties. Technische consultants zijn verantwoordelijk voor het programmeren van de applicaties. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de standaard applicatie voor een specifieke organisatie. Je kunt het eigenlijk zo zien: technische consultants maken de applicatie(s) klaar en de functionele consultants gaan ermee aan de slag om het te laten landen in de organisatie. Daarnaast specialiseren mensen zich vaak of op Business Central of op F&O.

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een Dynamics Consultant?


De technische consultant is met name bezig is met het programmeren van Dynamics applicaties. Dit kan het programmeren van nieuwe functionaliteiten zijn, maar ook het aanpassen van bepaalde onderdelen. De functionele consultant is veel bij de klant te vinden. Hij / zij zorgt ervoor dat de implementatie bij de klant goed verloopt en traint bijvoorbeeld de key users.

Waarom Dynamics Consultant worden?


Ten eerste is er altijd veel vraag naar Dynamics Consultants! Er zijn veel consultancy’s die zich specialiseren in Microsoft Dynamics. Een ander voordeel is dat Microsoft tools altijd in ontwikkeling zijn, waardoor je eigenlijk constant met nieuwe technologieën bezig bent. Ook is het werk variërend en werk je met verschillende mensen in projectteams.

Hoe word je Dynamics Consultant?


Er is geen specifieke opleiding tot Dynamics consultant. Wat we vaak zien is dat je als technische consultant altijd een technische basis nodig hebt binnen het programmeren. Ook helpt het om Microsoft Dynamics certificaten te halen.

Voor functionele consultants zien we vaak mensen met een economische vooropleiding. Wat helpt om als Dynamics Consultant aan de slag te gaan, is om gerelateerde projecten vanuit je studie te doen.

Welke opleidingen moet je volgen om Dynamics Consultant te worden?


Zoals gezegd zijn er geen specifieke opleidingen nodig. We merken vanuit onze partners wel dat mensen met een Master opleiding gewilder zijn dan die met een Bachelor opleiding. Als je verder wil groeien zijn certificaten vanuit Microsoft een must.

Wat verdient een Dynamics Consultant?


Salarissen verschillen sterk per bedrijf, functie, regio, opleidingsniveau en natuurlijk werkervaring. Toch zien wij over het algemeen salarissen in deze richting.

Junior Dynamics Consultant: €2.000-€2.500 bruto per maand
Medior Dynamics Consultant: €2.500-€3.500 bruto per maand
Senior Dynamics Consultant:  €3.500 of meer bruto per maand
Voor architecten kan het salaris oplopen tot wel €5.000 bruto per maand

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als Dynamics Consultant?


Over het algemeen horen we vaak van onze klanten dat ze op zoek zijn naar mensen die flexibel en stressbestendig zijn. Je werkt in projecten en hebt soms te maken met erg drukke periodes, bijvoorbeeld net voor een Go Live. 

Van functionele consultants wordt eigenlijk altijd wel gevraagd dat ze communicatief sterk zijn en klantgericht.

Wat is het arbeidsmarktperspectief en wat zijn doorgroeimogelijkheden voor Dynamics Consultants?


De meest logische groei binnen de Dynamics Consultancy is van Junior naar Medior naar Senior Consultant. Je krijgt telkens meer verantwoordelijkheden en complexere projecten. Verder wordt van Seniors verwacht dat ze Juniors begeleiden, dus van die rol zou je ook kunnen doorstromen naar (team)manager. Projectmanager is ook een optie, waarbij je een meer coördinerende rol op je neemt.

Een inhoudelijk doorgroeipad kan zijn naar architect. Dit is een meer overkoepelende rol waarbij je alle lijnen in de gaten moet houden. Zowel functionele als technische consultants kunnen naar deze rol doorgroeien!

Wat zijn de voor en nadelen van werken als Dynamics Consultant?


Het grote voordeel is dat Dynamics Consultants erg gewild zijn! Verder werk je in een dynamische omgeving – zoals de naam al zegt ;)- met veel afwisseling. Een ander groot voordeel is dat je werkt met vernieuwende technieken, die continue verbeteren.

Nadelen zijn dat het soms lastig kan zijn om ertussen te komen, omdat het erg draait om ervaring. We zien weinig vraag naar junioren en krijgen vooral de vraag naar ervaren mensen. Het kan dus ook lastig worden als je tijdens je vorige opdracht nog lang met een oud systeem hebt gewerkt en daardoor nog geen ervaring hebt met het nieuwe systeem.

Onze tip is daarom om tijd te steken in het behalen van relevante certificaten!

Waar werkt een Dynamics Consultant?


Cooder werkt met name met gespecialiseerde consultancy’s. Het is ook mogelijk om direct bij eindklanten te werken, maar alleen hele grote bedrijven hebben fulltime Dynamics specialisten in dienst.

Wil je werken als Dynamics Consultant?


Onze consultant Jenna Hoopman helpt je graag verder! Ook als je bijvoorbeeld vragen hebt over welke mogelijkheden er zijn of welke salarissen realistisch zijn kun je contact met ons opnemen. We hebben altijd meerdere vacatures open staan, kijk hier voor alle vacatures binnen Dynamics.

Interesse in een job binnen Microsoft Dynamics?

Bekijk alle vacatures!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!

Werken als Dynamics Consultant? Bekijk de vacatures hier

Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring