Over de business

Via deze 5 sites kun je gratis leren programmeren!

- 3 min reading time
Nu we met zijn alle thuis zitten kunnen we niets anders dan die tijd goed te besteden. Hét perfect moment dus om dat to do lijstje waar je maar niet aan toe komt eens af te vinken. Misschien wil je er zelfs nieuwe dingen aan toevoegen. De uren die je normaal stopt in reistijd of in zinloze meetings kun je mooi gebruiken om iets nieuws te leren of je bestaande kennis te updaten. Waarom niet beginnen (of verder gaan) met leren programmeren! Geen zin om extra geld uit te geven in deze onzekere tijden? Begrijpen we. Dus Cooder tipt je een aantal sites waar je gratis kan leren programmeren.

Programmeren kun je leren: van Java tot PHP


Leren programmeren wordt belangrijk voor steeds meer functies. Het vermogen om te coderen wordt zelfs het nieuwe analfabetisme genoemd! Softwareontwikkeling is een van de snelst groeiende vakgebieden en de vraag naar kundige professionals blijft groeien. De populairste talen zijn momenteel: Java, .NET, Python, Javascript, HTML/CSS en PHP. Genoeg om (bij) te leren dus! Dus we nemen je mee in de beste sites om gratis te leren programmeren.

Leren programmeren met Codecademy


Deze lijst kan niet anders dan beginnen met Codecademy. Ze bestaan al 7 jaar en hebben 45 miljoen mensen leren coderen. Alle bekende talen worden aangeboden, dus of je nu wil groeien in web development, data engineering of softwareontwikkeling, hier ben je aan het juiste adres. Weet je nog niet wat je wil leren? Dan is er is zelfs een quiz om hier achter te komen. ;)

Leren programmeren met EdX


EdX onze persoonlijke favoriet. De site is super gebruiksvriendelijk en biedt een verscheidenheid aan gratis online programmeercursussen aan in samenwerking met o.a. Harvard, MIT en Microsoft. EdX heeft meer dan 700 cursussen in Computer Science en als je de cursussen in de richting van Data Science en Design daarbij optelt kom je al snel richting de 1000 mogelijke opties. Denk dus aan Java, C#, C++, Python, SQL, Javascript, PHP, Ruby, maar ook Internet of Things en Artificial Intelligence. Je kan er meteen aan beginnen.

Leren programmeren met The Code Player


Deze site is vooral geschikt voor (potentiële) frontend developers. Via TheCodePlayer kun je video’s bekijken waarin de mooiste designs, effecten en websites worden gecreëerd. Zo word je stap voor stap meegenomen in het coderen van bijvoorbeeld nieuwe lettertypes. Echt een aanrader als je wil leren programmeren in HTML, CSS of Javascript!

Leren programmeren met Khan academy


Nummer 3 op de lijst: Khan Academy! De naam zegt het al, dé academie om je code-skills naar een hoger niveau te tillen. Dit bieden ze aan door middel van oefeningen, instructievideo's en een persoonlijk leerdashboard. Zo kun je in jouw eigen tempo leren. Je kan hier dus terecht om te leren programmeren in onder andere Javascript, HTML/CSS en SQL, maar ook om te leren over wetenschappelijke principes binnen Computer Science. En check ook vooral onze persoonlijke aanrader wanneer je nog weinig ervaring hebt: De ‘Intro into programming” cursus.

Bonus! Wil je leren op een speelse manier, of wil je je kind leren programmeren?


Leren programmeren met Codecombat


CodeCombat is een catchy spel om te leren programmeren! We hebben het meteen zelf getest in een spel waarbij je uit een kerker ontsnapt. Je begint echt bij de basisprincipes (syntax/parameters/loops) en leert steeds meer door verschillende levels te halen. Je kan bij CodeCombat zes talen leren: Python, JavaScript, HTML, CSS en JQuery.


Leren programmeren met Code.org


Code.org is heel speels en heeft als doelgroep kinderen op basisschoolniveau. Je kan zelf games bouwen (Minecraft! Flappy bird!), maar ook je eigen dansfeest maken. Er zijn trouwens ook korte challenges beschikbaar, die je eventueel kunt gebruiken met een groep of klas. Het is heel laagdrempelig en leuk voor een eerste kennismaking met programmeren. Leuk om je kennis eens aan te scherpen op een speelse manier of om je kroost ervoor te enthousiasmeren!  ;)
Genoeg gratis sites om te leren programmeren dus! Vanuit Cooder vinden we het belangrijk om jezelf continue te ontwikkelen. Niet alleen voor jezelf, maar de extra kennis en competenties gaan je ook helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan. Oh, en vergeet vooral de fun niet van nieuwe dingen leren!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar! 
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring