Over de business

Technische infrastructuur: wat is het en wat zijn je opties?

- 5 min reading time
De IT-markt is de snelst ontwikkelende sector in onze economie. Niet alleen komen er vaak nieuwe rollen bij, de rollen zelf worden ook steeds vernieuwd. Waar dit sterk in zichtbaar is, is binnen de technische infrastructuur. Hier zal sowieso altijd veel werk in blijven omdat netwerken en systemen steeds verbeterd kunnen worden, maar de functie-inhoud is ook constant in verandering. Hoog tijd om vanuit Cooder een overzicht de bieden van de mogelijkheden binnen de technische infrastructuur!

Wat doet een technische infrastructuur specialist?


Kort gezegd zorgt hij of zij ervoor dat de technische infrastructuur van een bedrijf blijft werken en steeds verbetertTechnische infrastructuur gaat over het beheren, opslaan en wijzigen van IT-systemen. Hierbinnen zijn verschillende rollen en functies mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan iemand die systemen beveiligt tegen hackers, maar ook aan iemand die de werkplekken binnen een bedrijf installeert en beheert.  

Dé technische infrastructuur specialist bestaat dus niet. Wij zien de volgende rollen vaak terugkomen: 

 • 1e, 2e of 3e lijns Support Engineer 

 • System Engineer  

  • Linux Engineer  • Network Engineer 

 • Cloud Engineer

  • AWS Engineer

  • Azure Engineer • Security Engineer

 • Application Engineer 

 • DevOps Engineer 

Waarom beginnen in de technische infrastructuur?


Zoals je al hebt kunnen lezen is er een enorme verscheidenheid aan mogelijkheden binnen dit gedeelte van de IT-sector. Ook zijn er veel opties om bij te lerenom door te groeien naar senior functies en om jezelf in algemene zin verder te ontwikkelen. Wat het werk zelf interessant maakt is met name het oplossen van (complexe) problemenJe bent namelijk constant bezig met het verbeteren en updaten van systemen en zoekt altijd naar hoe het nét nog een stukje beter kan.  

Hoe word je een infrastructuur specialist?


Wil je starten binnen de technische infrastructuur? Het handigste en snelste is om een relevante opleiding te volgen. Wat het beste aansluit is de Bachelor Informatica, met als afstudeerrichting systeem- en netwerkbeheer. Wat ook veel mensen doen is bijvoorbeeld een deeltijdopleiding in die richting. Een andere optie om in deze richting aan de slag te gaan is doorstromen vanuit een vergelijkbare rolZeker bij grote bedrijven of bijvoorbeeld van een bedrijf uit dezelfde branche wordt ervaring erg gewaardeerd

Welke opleidingen heb je nodig om aan de slag te gaan in de technische infrastructuur?


Het opleidingsniveau hangt af van de functie die je op het oog hebt. Mensen met een afgeronde Bachelor of Master Informatica met afstudeerrichting netwerk- en systeembeheer zijn het meest gewild. Wat we het meeste zien zijn mensen die 1 tot 2 jaar volwassenonderwijs volgen in de richting van systeem- en netwerkbeheer. Daarnaast zijn certificaten belangrijk binnen infra. Denk bijvoorbeeld aan certificaten van VMWare, Cisco, Windows of LinuxOok dit is totaal afhankelijk van de rol die je ambieert. 

Wat verdien je binnen de technische infrastructuur?


Het is moeilijk om salarissen te benoemen omdat er zo veel verschillende niveaus en rollen zijn in deze hoek. Ook zijn salarissen afhankelijk van eerder opgedane ervaring en opleidingsniveau. Daarnaast verdien je vaak meer bij consultancy bedrijven en in grote steden. 

Kijkend naar onze vacatures zien we dat de bruto maandsalarissen beginnen bij 1.800 voor een 1e lijns supportfunctie en kunnen oplopen tot zo’n €6.000 voor een rol als Security Architect of Cloud Architect.  Gelukkig worden bij al onze vacatures een range vermeld! Zo zie je meteen wat er mogelijk is. Twijfel je wat je kan vragen voor een bepaalde rol? Onze consultants adviseren je graag. 
Neem contact met ons op

Functie-eisen binnen de technische infrastructuur


Wat we het meeste zien terugkomen in vacatures die bij ons uitstaan zijn werkervaring en bepaalde certificatenWat betreft werkervaring wordt er vooral gekeken naar bedrijven waar je eerder hebt gewerkt. Zijn deze vergelijkbaar qua grootte en complexiteitOok zijn relevante opleidingen en certificaten dus belangrijk. 

Tip! Kijk goed naar de vacature. Met welke tools en systemen wordt er gewerkt? Vaak zijn ze niet allemaal vereist, zeker als je een lange lijst ziet staan. We raden daarom altijd aan even te bellen en te vragen welke tools must-haves zijn en welke nice-to-haves.

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie binnen de technische infrastructuur?


Ten eerste een passie voor problemen oplossenJe vindt het vooral leuk om continue te zoeken naar oplossingen en verbeteringen. Hiervoor heb je natuurlijk ook een bepaalde mate van creativiteit nodig. Daarnaast is een flinke dosis stressbestendigheid belangrijk! Er kan behoorlijk wat op je afkomen, zeker als er bijvoorbeeld een storing is. Of denk bijvoorbeeld aan grote migraties die binnen een bepaalde tijd afgerond moeten zijn, dat kan ook voor behoorlijk wat druk zorgen. 

Wat veel van onze partners verder belangrijk vinden is dat mensen ambitie hebben om nieuwe dingen te leren. Ze zoeken naar iemand die pro-actief en leergierig is. Ken je iets niet? Zoek het meteen uit en pak het op! Bedrijven zoeken mensen die zich graag in iets vastbijten, een echte autodidact past dus perfect in de infra

Arbeidsperspectief en doorgroeimogelijkheden binnen de technische infrastructuur


Er is veel perspectief op deze markt. Een careermove die we bijvoorbeeld vaak zien is een switch van support engineer naar system engineer. Ook kun je uiteindelijk doorgroeien naar een rol als Architect of Projectmanager. 

Wat wij bij onze partners het meest zien is een groei naar (senior) consultant. Hoe meer ervaring je hebt, hoe groter en complexer de projecten zijn die je mag doen. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van de hele server infrastructuur from scratch. Of cloud migraties binnen grote bedrijven. Consultants binnen de technische infrastructuur verdienen trouwens ook goed! Wat salaris betreft zijn er dus ook veel groeikansen.  

Wat zijn de voor- en nadelen van werken binnen de technische infrastructuur?


Voordeel is de energie die je kunt halen uit dingen oplossen en projecten succesvol afronden. Je hebt als het goed is te maken met een hoge klanttevredenheid omdat jij er bijvoorbeeld voor hebt gezorgd dat de IT over het hele bedrijf sneller werkt. Je fixt het gewoon! 

Een nadeel kan zijn: het hebben van onregelmatige werktijden. Sommige functie gaan 24/7 door en je kunt dus te maken hebben met wachttijden. 

Waar werkt iemand binnen de technische infrastructuur?


Het mooie is dat technische infrastructuur overal voorkomt! Elk bedrijf heeft namelijk IT-systemen. Hoe groter het bedrijf, hoe complexer de infrastructuur en hoe meer Infrastructuur Specialisten er zullen werkenEr zijn simpelweg meer apparaten en systemen, dus er valt dan ook meer te beheren. Los van deze eindgebruikers werken we ook veel met consultancybedrijven die gespecialiseerd zijn in infrastructuur.

Wil je werken binnen de technische infrastructuur?


Neem dan vooral een kijkje op onze vacaturesite! Onze consultants Danny Pot en Maarten van halen zijn altijd op de hoogte van openstaande vacatures op dit vakgebied en helpen je graag verder. Wil je eerst alleen oriënteren, of wil je bijvoorbeeld weten welke salarissen gangbaar zijn? Je kunt ons altijd vrijblijvend bellen of mailen. 

Aan de slag in binnen de technische infrastructuur?

Bekijk de vacatures
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring