Over de business

SAP Development, wat is het en wat doet een SAP Consultant?

- 6 min reading time
SAP, iets waar grote bedrijven vaak al niet meer zonder kunnen. Wat het betekent en wat je ermee kan, dat leggen we je in deze blog van a tot z uit. Dus, benieuwd wat de SAP inhoudt? Wat een SAP Consultant doet en hoe je het wordt? Lees dan vooral verder!

Wat is SAP? 


SAP staat voor SystemeAnwendungen und Produkte in der datenverarbeitungOftewel Systemen, Applicaties en ProductenOorspronkelijk is SAP -zoals de naam al verraadt- een Duits bedrijf dat software ontwikkelt. SAP specialiseert zich in bedrijfssoftware-oplossingen en heeft als belangrijkste product SAP ERP (Enterprise Resource Planning)Met dit programma kun je bedrijfsmatige processen beheren en vastleggen. Dit programma zorgt ervoor dat de informatie- en besturingssystemen aan elkaar worden gekoppeld.  

SAP ERP zorgt ervoor dat alles wat er in een bedrijf gebeurt, aan elkaar wordt gekoppeld. Zo kunnen verschillende afdelingen met elkaar corresponderen en data van elkaar uitlezen en inzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële administratie, distributie of personeelsadministratie. Op deze manier wordt SAP ERP ingezet om het bedrijf en haar bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk te maken.  

Het is onmogelijk om door één iemand een volledig SAP ERP-systeem te laten ontwikkelen, want SAP ERP bestaat uit honderden modulesElke SAP Consultant is gespecialiseerd in een aparte module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een module die gespecificeerd is op de module finance of de module distributie en sales.  

Verschillende modules 


Al deze modules zijn onderverdeeld in acht categorieën, ook wel hoofdmodules genoemd, in SAP ECC (Enterprise Core Component). We hebben het dan over de volgende acht modules: 

 • SAP ERP Analytics 

 • SAP ERP Financial 

 • SAP ERP Human Capital Management 

 • SAP ERP Procurement and Logistics Execution 

 • SAP ERP Product Development en Manufacturing 

 • SAP ERP Sales and Services 

 • SAP ERP Corporate Services 

 • SAP ERP SAP NetWeaver 


Je kunt SAP coderen in verschillende programmeertalen. Programmeertalen die je kunt beheersen voor SAP zijn bijvoorbeeld ABAP, Fiori, UI5 en NetWeaver. Daarnaast zijn er voor SAP verschillende besturingssystemen. Voormalig besturingssystemen zijn R2 en R3. Ondertussen is er een nieuwer besturingssysteem genaamd S/4 HANA.  

Wat is SAP S/4 HANA? 


Zoals we hierboven aangaven is SAP S/4HANA het besturingssysteem van SAP ERP. Dit betekent dat de kern van het ERP-systeem wordt bestuurd door SAP S/4HANA. Het is de digitale kern wat ervoor zorgt dat de efficiënte oplossingen die een organisatie vraagt, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd 

Wat doet een SAP Consultant? 


Een SAP Consultant, ook wel SAP Specialist genoemd, houdt zich bezig met SAP-software. Omdat SAP zo’n ontzettend groot softwareprogramma is, bestaat er niet één soort SAP Specialist. Elke Consultant is gespecialiseerd in een specifieke module. Wel kunnen we de functies onderverdelen in twee categorieën, namelijk de Technische en Functionele SAP Consultants.  

Technisch SAP Consultant 


De werkzaamheden binnen deze functie zijn vrij rechttoe rechtaan. Een Technisch SAP Consultant houdt zich bezig met het schrijven van de code en het ontwikkelen van de software voor het ERP-systeem. Daarnaast ben je binnen deze rol bezig met het inrichten van het systeem en het customizenAls je binnen deze rol meer richting maatwerk gaat, dan zal je veel bezig zijn met de programmeren, het ‘Abappen’. Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheid je krijgt.  

Functioneel SAP Consultant 


In principe houdt een Functioneel SAP Consultant zich bezig met het implementeren van de systemen. De Functioneel Consultant begrijpt hoe het systeem in elkaar zit en vertaalt dit vervolgens naar de organisatie. Dit wordt gedaan door het geven van workshops, maar hij of zij past ook zelf de software toe bij het bedrijf om bijvoorbeeld het oude ERP-systeem om te zetten naar het nieuwe ERP-systeem. De precieze werkzaamheden van een Functioneel SAP Consultant zijn afhankelijk van de ervaring en van het project.   

Ervaring
Een beginnend SAP Consultant houdt zich bezig met het maken van trainingen. Op deze manier leer je als beginner de systemen kennen. Daarnaast houd je je bezig met het uitwerken en inrichten van werkprocessen.

Als je meer ervaring hebt, dan ga jij je telkens meer richten op de werkprocessen, bijvoorbeeld het onderhouden van klantcontact om te achterhalen wat er anders moet of kan aan het huidige systeem. Systeemkennis speelt dan een grote rol binnen het werk. Je moet je kunnen inleven in de klant, in zijn denk- en werkwereld om goed aan te kunnen geven hoe het beter kan. 

Project
Ook kunnen de werkzaamheden verschillen per project. Dit kan gaan van een roll-out van een template-systeem tot re-design van bestaande systemen.  Vaak gaat het om aanpassingen van bedrijfsprocessen aan het systeem. 

Technisch SAP Consultant

Hoe zien de dagelijkse werkzaamheden eruit van een Sap Consultant?


Werkzaamheden van een Technisch SAP Consultant  • Inrichten van het systeem; 

 • Ontwikkelen/coderen van SAP-oplossingen; 

 • Leveren en onderhouden van SAP-oplossingen; 

 • Data queries maken in o.a. ABAPFioriUI5 of NetWeaver. 


Werkzaamheden van een Functionele SAP Consultant  • Het vertalen van de klantvraag naar een SAP-oplossing; 

 • Bezighouden met specs en organisatieprocessen; 

 • Het uitdenken van de blueprint en implementeren bij de organisatie; 

 • Sparren met klant én ontwikkelaars; 

 • Adviseren omtrent relevante SAP-modules; 

 • Training/workshops geven over het gebruik van SAP. 

Waarom zou je een SAP Consultant worden?


Allereerst is het goed om te weten dat er in SAP veel werk te vinden is. Zoals eerder aangegeven willen meer en meer grote bedrijven investeren in een goed ERP-systeem. Daarnaast moeten deze systemen altijd worden geoptimaliseerd en verbeterd. Grote kans dus dat je als SAP’er niet zomaar zonder werk komt te zitten.

Een andere reden om SAP Specialist te worden, is omdat het een enorm groot systeem is met daarin verschillende modules en afdelingen. Dus, vind je het leuk om onderdeel te zijn van een geheel en je te verdiepen één specifiek onderdeel? Dan is de functie SAP Consultant echt iets voor jou.

SAP verandert elke dag, maar het fundamentele concept blijft hetzelfde. Je werkt in een omgeving die continu verandert. Je kunt jezelf dus constant blijven ontwikkelen en werkt veelal met nieuwe technologieën.

Als laatste is het leuk om als SAP Specialist aan de slag te gaan, omdat er veel snelle doorgroeimogelijkheden binnen deze functie zijn. Lang blijven plakken en dezelfde werkzaamheden blijven doen, zit er bij deze functie dus niet bij.

Welke opleiding heb je nodig en hoe word je een SAP Consultant?  


Ook hier is het verschillend per technisch of functioneel welke weg je moet volgen om SAP Consultant te worden.   

Technisch SAP Consultant 


Wil je Technisch SAP Developer worden? Dan raden we je aan om een opleiding te volgen in de richting van ICT, informatica of IT & Management op hbo- of wo-niveau. Vervolgens kun je vaak direct aan de slag. Omdat SAP Consultants zo gewild zijn, zijn er veel grote bedrijven en consultancy waar je intern aan de slag kan. Er worden namelijk veel Junior SAP Consultants aangeworven.  

Bij deze consultancy’s kun je vaak snelle stappen maken. Omdat de software zo veranderlijk is, moet je tijdens het werken je licenties blijven vernieuwen. Dit wordt vaak aangeboden door werkgevers. Op deze manier kun je dus werken en leren.  

Functioneel SAP Consultant 


Bij de Functioneel SAP Consultants zien we vaak dat zij de Bachelor handelswetenschappen hebben afgerond om vervolgens ervaring op te doen bij hun werkgevers. Hierbij wordt dus niet zozeer gevraagd om een IT-gerelateerde opleiding. Verder is de opleiding onder andere afhankelijk van de module waar jij je in wilt verdiepen. Het komt vaker voor dat een Functionele ‘SAP’er’ een opleiding heeft gedaan die aansluit bij een module. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding in Human ResourcesAls je deze opleiding hebt afgerond, kun jij je vervolgens binnen deze module verdiepen binnen SAP . 

Ook voor Functionele SAP Consultants is het mogelijk om bij te scholen of om te scholen bij consultancyJe kunt onder andere certificaten behalen en zo je kennis blijven bijspijkeren. Ook bieden consultancy veel verschillende opleidingen aan. Hierbinnen kan je kiezen in welke jij je wilt specialiseren 

Functioneel SAP Consultant

Het salaris van een SAP Consultant  


Het salaris van een SAP Consultant is niet mis. Heb je 0 tot 2 jaar werkervaring? Dan kan je als Junior een salaris verwachten tussen de 2.300 en de 2.700 per maand. Als Medior is een maandelijks salaris van €2.700 tot 3.800 normaal. Heb je een senior-rol? Dan ligt het maandelijkse bedrag met meer dan 5 jaar ervaring rond de 3.800. Doe je veel extra ervaring op in het vak, dan kan het salaris zelfs oplopen tot 5.500! 

Wat zijn de functie-eisen om SAP Consultant te worden? 


Functie-eisen van een Technisch SAP Consultant 


Voor de technische kant van de functie is het belangrijk dat je een achtergrond hebt in computerwetenschappen of ervaring in programmeertalen als ABAP, Fiori, UI5 of NetWeaverEr wordt dan vaak gevraagd om een hbo- of wo-niveau. Daarnaast wordt ervaring met interfacing (het verbinden van verschillende systemen) verwachtDe vraag naar een rijbewijs zien we ook vaak terug in veel verschillende vacatures op onze website. Dit is een veelvoorkomende functie-eisomdat je als SAP Specialist veel werkt bij Consultancy en dus vaak onderweg bent naar een klant. 

Functie-eisen van een Functionele SAP Consultant 


Wat we veel zien terugkomen in onze vacatures, is de vraag naar iemand met een hbo- of wo-opleiding. We zien daarnaast dat werkgevers vragen naar iemand met kennis van bedrijfsprocessen en ervaring met SAP-implementaties. En zoals we al aangaven bij de technisch consultant: Bij SAP gaat het vaak om een consulting job. Een rijbewijs is dus zeker een belangrijke functie-eis 

Welke persoonlijke eigenschappen heb je nodig voor een functie als SAP Consultant?  


Ook hierin kunnen we het beste onderscheid maken tussen de Functioneel en de Technisch consultant. Als we het hebben over een Functioneel Consultant, dan zijn de volgende persoonlijke eigenschappen wenselijk: 

Je moet communicatief vaardig en commercieel zijn. Je bent als Functioneel SAP Consultant namelijk constant bezig met het vertalen van de klantwens naar oplossingen en schakelt tussen de klant en de technisch consultants.Ook is een groot analytisch vermogen erg handig bij deze job. Waarom?Omdat je binnen deze functie constant bezig bent metprobleemanalyses en procesverbeteringen. 

Bij een Technisch SAP Consultant is het belangrijk dat je de volgende persoonlijke eigenschappen bezit: Analytisch, nauwkeurig en een hoge concentratie. Het werk wat je doet is namelijk erg nauwlettend. Je bent constant bezig met coderen. Een fout zorgt er al vaak voor dat het niet werkt zoals je wilt. Ook is het belangrijk dat je een drang hebt om bij te leren en jezelf te ontwikkelen, omdat de software zo ontzettend vaak verandert en vernieuwt, is het belangrijk dat je up-to-date blijft. Als laatste is het een handige bijkomstigheid als je een passie hebt voor coderen. Dat is namelijk waar je tijdens deze baan grotendeels mee bezig bent.  

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden van een SAP Consultant


Het arbeidsperspectief isontzettendgoed. Omdat de vraag naar ERP-systemen niet zomaar zal dalen, weet je dat je als SAP Consultant een goede baankans hebt en dat er nog lang werk in deze functie zal zijn.  

Het groeipad van de Technische en Functionele Sap Consultants ziet er nagenoeg gelijk uit. Je begint in een junior functie, groeit vervolgens door naar medior en uiteindelijk kun je jezelf een Senior SAP Consultant noemen. Daarna is het mogelijk om door te groeien tot Teamlead, waarbij je een team aanstuurt van SAP Consultants. Voor Functionele SAP Consultants kan het groeipad er iets anders uitzien, het is hierbij namelijk ook mogelijk om door te groeien tot Manager of Projectmanager 

Wat zijn de voor en nadelen van de functie SAP Consultant? 


Voordelen Technisch:  • Grote baankans;

 • Je werkt altijd met de nieuwste technieken;

 • De software wordt continu geüpdatet;

 • Onderdeel zijn van een specifiek onderdeel van een groot geheel;

 • Snelle doorgroeimogelijkheden.


Nadelen Technisch  • Relatief veel dezelfde projecten;

 • Lange implementatietijd.


Voordelen Functioneel:  • Grote baankans;

 • Direct contact met de klant;

 • Veel verantwoordelijkheid;

 • Onderdeel zijn van een groter geheel;

 • Snelle doorgroeimogelijkheden.


Nadelen Functioneel • Relatief veel dezelfde projecten;

 • Specifiek profiel nodig voor de functie.

Waar werkt een SAP Consultant? 


Zoals we eerder hebben aangekaart, zijn SAP Consultants vooral werkzaam bij consultancy. Je werkt bij consultancy vaak aan projecten voor grote klanten. Denk bijvoorbeeld aan Nike of Rabobank, maar er is ook zeker werkaanbod bij bedrijven intern. Dit zijn vaak grote bedrijven met veel verschillende afdelingen die met elkaar moeten samenwerken of communiceren. Hierbij is het noodzaak dat de processen zo efficiënt mogelijk worden gemaakt. Dus schakelen zij een SAP Consultant in of een consultancy om het ERP-systeem te updaten en vernieuwen.  

Overtuigd en wil je werken als SAP Consultant? Dat kan!

Bekijk alle SAP-vacatures!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!

Werken met SAP? Bekijk hier de vacatures

it
Zorgi, Leuven-Heverlee
it
Ctac België, Wommelgem
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring