Ik zoek een nieuwe baan, waar moet ik beginnen?

Het is zover, je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Nu kan het kort geleden, lang geleden of zelfs helemaal niet eerder zijn gebeurd dat je hebt gesolliciteerd. Waar moet je (ook alweer) beginnen? Er kan veel op je af komen en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Cooder komt daarom met een overzichtelijk stappenplan om je op weg te helpen.

CooderJobs
18 mei 2020

Welke baan past bij mij?

Het belangrijkste voor je op zoek gaat is bedenken wat je zoekt in een nieuwe baan. Wat voor rol past bij je, in welke branche zou je willen werken en wat voor type bedrijf sluit goed aan? Ook handig: bedenk in welke bedrijfscultuur je het beste zal passen. Ten slotte is het fijn om vast een indicatief salaris(link naar blog, wat verdient een It’er) in je hoofd te nemen.

Hoe kom je erachter weke baan bij jou past?

Vaak kom je al ver door er even goed voor te zitten. Daarnaast zijn er veel (gratis) persoonlijkheidstesten op internet te vinden, dat kan je ook een kijkje geven in wie je bent en wat bij je past. Wat we verder aanbevelen is te praten met vrienden en familie. Zij kennen je door en door en hebben een goede kijk op wat bij je past. Zet ten slotte je wensen op een rijtje en ga hiermee verder naar stap 2.

Maak je cv

Ga aan de slag met het maken van je cv of update deze. Zorg ervoor dat je cv duidelijk en overzichtelijk is. Het aantal pagina’s hangt af van je ervaring, maar mik op zo’n 1-3 pagina’s. Heb je meer ervaring? Je kan ook overwegen om een aparte bijlage te maken met een overzicht van je projecten. Als IT’er kan het helpen om een portfolio of GIThub mee te sturen. Het belangrijkste is dat je ervaringen en competenties goed naar voren komen en snel inzichtelijk zijn voor de ontvanger. Vergeet geen foto toe te voegen! ;)

Sollicitatiegesprek 2 - Cooder

Check Jobsites

Als je weet wat je zoekt, je cv af is en je aan het shinen bent via LinkedIn is de volgende stap om rond te kijken op verschillende jobsites. Hier kun je vaak een goed beeld te krijgen van wat de mogelijkheden zijn binnen de markt. Je kunt snel scannen hoeveel functies er beschikbaar zijn in jouw regio bijvoorbeeld, maar ook kijken wat nu eigenlijk gangbare salarissen zijn. Ben je klaar voor meer diepgang? Lees dan verschillende vacatureteksten. Welke competenties worden gevraagd? Wat bieden bedrijven zoal aan? Niet alleen is er informatie te krijgen op de jobsites, waarschijnlijk staat er ook al iets voor je tussen! Neem bijvoorbeeld een kijkje op onze vacaturepagina. Je kunt vaak op een makkelijke en laagdrempelige manier solliciteren en in contact komen met bedrijven.

Schakel hulp in van Recruiters

Wees niet bang om externe hulp in te schakelen als je zoekt naar een nieuwe baan. Recruiters werken vaak samen met meerdere partners en kunnen je zo in contact brengen met interessante bedrijven. Bij Cooder beginnen we met een telefonische kwalificatie en onderzoeken we samen je wensen en wat bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld een werkweek van 36 uur overwegen. Vervolgens kunnen we je profiel introduceren bij onze partners en begeleiden we je tijdens het sollicitatieproces. Je zult zien dat er nog meer deuren voor je openen!

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan kan het ingewikkeld en overweldigend lijken wat je hier allemaal voor moet ondernemen. Met dit simpele stappenplan hopen wij je op weg te helpen! Bedenk goed wat je zoekt en wat je een bedrijf te bieden hebt, maak een duidelijk cv, gebruik je netwerk en zoek via jobsites en recruiters.  Veel succes met je zoektocht en neem vooral contact op met onze consultants als je klaar bent voor een nieuwe baan binnen de IT of finance. 

Gebruik je (sociale) netwerk

Uit onderzoek blijkt dat de meeste vacatures via het eigen netwerk worden ingevuld. Mensen werken vaak het liefste met mensen van wie ze al weten dat die goed passen. Een ander voordeel voor jezelf: je werkt met mensen die je al kent! Hoe pak je dit aan?

a. Spreek je netwerk aan

Ga na wie je verder kunnen helpen binnen je netwerk. Kijk bijvoorbeeld naar mensen binnen jouw werkveld, of die bij een bedrijf werken waar je graag aan de slag zou willen. Ook al werkt hij/zij op een totaal andere afdeling kan er vaak toch een goed woordje gedaan worden. Daarnaast krijg je meer inzicht in het bedrijf en kun je ook beter inschatten of het bedrijf wel bij jou past. Misschien is zelfs een open sollicitatie mogelijk?

b. Gebruik Social media

Hoe kun je dat netwerk dan zo snel mogelijk aanspreken? Laat via Facebook, Instagram en LinkedIn weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan! Schrijf een bericht waarin je kort uiteenzet wat je kan en wat je zoekt. Extra tip: vraag meteen of je connecties het bericht willen delen. Zorg er verder voor dat je LinkedIn profiel helemaal op orde is, want dit is je online visitekaartje en wordt altijd bekeken door werkgevers.

c. Verzamel referenties

Vraag collega’s en je (oud-)manager om een aanbeveling te schrijven. Die kun je meteen toevoegen op je LinkedIn profiel! Soms is het ook handig om referenties te gebruiken in je sollicitatieproces.

Ben jij klaar voor die nieuwe baan? Neem vrijblijvend contact met ons op! Breng me naar de contactpagina!