Hoe ga je om met een tegenvoorstel?

Stel je voor. Na verschillende bedrijven gesproken te hebben, contractonderhandelingen en een aantal dagen twijfelen, weet je het zeker: je accepteert een nieuwe job! Na lang wikken en wegen durf je het aan om naar je baas te gaan om je ontslag in te dienen. Je bent opgelucht dat het hoge woord eruit is. Tijd voor die nieuwe uitdaging! Diezelfde middag nog komt je manager naar je toe. Hij biedt je een tegenvoorstel: je gaat er flink op vooruit qua loon. Later komt ook zijn manager bij je langs en vraagt je om op het tegenvoorstel in te gaan en het bedrijf niet te verlaten. Je voelt je gevleid, maar bent ook in de war…

CooderJobs
6 februari 2020

Uit onderzoek blijkt dat het aantal tegenvoorstellen hard is gegroeid in de afgelopen jaren, vanwege de economie. De kans is groot dat je de bovenstaande situatie herkent en een tegenvoorstel heb gekregen of gaat krijgen. Dat is misschien ook de reden dat je dit artikel aan het lezen bent. Bij het krijgen van een tegenvoorstel zal je eerste reactie waarschijnlijk vooral gevoelsmatig zijn. Je voelt je gewenst en gewaardeerd. Dus is die nieuwe baan het allemaal wel waard? Moet je alles wel opgeven wat je kent en deze comfortabele situatie te verlaten? Wat te doen?!

Bedenk de reden waarom je op zoek bent gegaan

Waarom heb je ervoor gekozen om te gaan solliciteren? Iedereen heeft zijn eigen redenen, die meer zijn dan alleen salaris. Wilde je dichter bij huis werken of meer uitdaging? Misschien krijg je niet voldoende kansen om jezelf te ontwikkelen. Worden afspraken niet nagekomen, of heb je constant gedoe met je manager of team? Onze ervaring leert dat het accepteren van een tegenvoorstel vaak een tijdelijke oplossing is van het probleem. De achterliggende redenen zullen niet verdwijnen en niet opgelost worden met een hoger loon.

Zo kwam collega Tomas met een voorbeeld van een kandidaat die een tegenvoorstel geaccepteerd had en bij zijn huidige baan bleef. Na 6 maanden kwam hij echter bij Tomas terug met de vraag om opnieuw voor hem te kijken naar een nieuwe job. Bij navraag op de vloer bij onze recruiters bleken dit soort verhalen veel vaker voor te komen. Cijfers uit de VS zeggen zelfs dat 80% van de mensen die een tegenvoorstel accepteert binnen 6 maanden opnieuw op zoek gaat.

Denk na waarom je een tegenvoorstel zou kunnen hebben gekregen. Als het een loonsverhoging betreft: waarom nu pas? Waarom word je beloond tijdens een ‘negatieve’ gebeurtenis en niet tijdens een positieve? Eigenlijk is het vrij logisch dat je een tegenvoorstel krijgt. De kosten van het aannemen van een nieuwe medewerker liggen vaak vele malen hoger dan een loonsverhoging. Ook kunnen bepaalde projecten, deadlines, of een stop op het aannemen van nieuw personeel een rol spelen. Dit terwijl er meestal juist wordt ingespeeld op emoties, zoals je waarde voor het team bijvoorbeeld.

Overdenk de gevolgen voor je positie binnen het bedrijf

Zodra je bij je manager hebt aangegeven dat je een andere job op het oog hebt kunnen een aantal dingen gebeuren. Je leidinggevende kan bijvoorbeeld vast op zoek gaan naar een vervanger, omdat hij/zij nu weet dat je liever vertrekt. Ook kan het vertrouwen dalen. Dit zorgt er vaak voor dat de kans verlaagt op interessante projecten, maar ook de kans op eventuele promoties of extra verantwoordelijkheden.

Vergelijk, onderhandel, en overweeg beide voorstellen kritisch

Wat is het beste voor jou? Ga goed na wat beide voorstellen inhouden en of er nog ergens onderhandelingsruimte in zit. Sowieso is het zonde om een tegenvoorstel te accepteren voordat je het bod van je nieuwe job hebt gehoord. Neem waar mogelijk voldoende tijd voor je beslissing en bedenk dat het eigenlijk een luxeprobleem is ;).

Bedenk vooral goed dat je al door het keuzeproces bent gelopen en niet voor niets deze keuze hebt gemaakt! Een korte zoektocht wijst uit dat de meeste adviseurs het erover eens zijn dat het accepteren van een tegenvoorstel geen verstandige keuze is. Mijn advies is met name om niet teveel aan jezelf te twijfelen. Heb je niet slechts last van koudwatervrees? Overweeg alle opties en bedenk je goed welke job op termijn het meeste werkgeluk oplevert.