Over de business

Hoe combineer je werken en leren?

- 2 min reading time
“One can never be overdressed or overeducated.” Aldus Oscar Wilde. Regelmatig (bij)leren is tegenwoordig van groot belang. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar vliegensvlug op, dus aan jou de taak om op de hoogte te blijven. Alleen hoe combineer je dit met je baan? Cooder geeft je een stappenplan!

Stap 1 - Kijk naar je doelen, wensen en opties


Bedenk goed welke opleiding je wil doen en wat de mogelijkheden zijn binnen je huidige werksituatie. Welk doel wil je bereiken? In welk onderwerp wil jij je verdiepen? Hoe draagt dat bij aan je ontwikkeling? Hoe maakt het je beter in je huidige werk, of hoe helpt je op weg naar een andere baan? Elke opleiding vraagt een bepaalde investering qua tijd en geld, dus het is belangrijk hier goed over na te denken.  

Een belangrijke volgende stap is overleg met je werkgever. Is het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk minder uren te maken? Is er een vergoeding mogelijk vanuit je werkgever? Weet dat opleidingskosten soms fiscaal aftrekbaar zijn bijvoorbeeld.  

Extra tip:
Leg altijd uit aan je manager/werkgever waarom het ook in hun voordeel is als jij extra gaat bijleren. Zo zorg je waarschijnlijk voor meer welwillendheid en flexibiliteit.
 

Stap 2 - Deeltijd, een cursus of een interne opleiding?


Als bovenstaande duidelijk is, kun je gaan kijken welke vorm van werken en leren bij je past. Hier een aantal vormen op een rijtje:

Deeltijdopleiding


Een deeltijdopleiding is de meest voor de hand liggende optie om werken en leren te combineren. Een deeltijdopleiding is een standaard opleiding waar je langer de tijd voor krijgt, zodat je deze kan combineren met (bijvoorbeeld) je werk. Vaak is het een opleiding met veel zelfstudie, waarbij je je tijd zelf kan indelen. Klassikale lessen zijn bij deze opleidingen met name in avonduren, of bijvoorbeeld op zaterdag. Je werk is hierbij in principe geen onderdeel van je opleiding.

Cursussen


Cursussen zijn er in alle soorten en maten. Je kunt het onderwerp, niveau en de duur afstemmen op jouw behoeften. Dit is ook meteen het grootste voordeel: een cursus is toegankelijk en je kan er altijd wel een vinden die zowel qua tijd als inhoud aansluit bij wat je wil. Ook kan het prijskaartje interessant zijn, zeker als je kiest voor een online cursus. Omdat er zo veel cursussen zijn, is het wel belangrijk om goed te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld kritisch naar de aanbieder, of ga op zoek naar reviews.
TIP! Er zijn ook gratis cursussen beschikbaar om bijvoorbeeld te leren programmeren

Interne opleidingen


Vraag na bij je (HR-)manager wat voor opleidingsmogelijkheden er zijn binnen het bedrijf. Misschien wordt er wel meer aangeboden dan je denkt. De meeste bedrijven zijn zich bewust van de voordelen van goed opgeleide medewerkers. Niet alleen worden deze beter in hun werk, zelfontwikkeling is een van de belangrijkste pijlers van werkgeluk. Ga dus vooral het gesprek aan en ontdek de mogelijkheden. Extra bonus: je bewijst nog maar eens hoe pro-actief en leergierig je bent!

Stap 3 – Start met werken en leren


Dan nu de belangrijkste stap in het combineren van werken en leren: de uitvoering. Als je een vorm en opleiding hebt gekozen sta je waarschijnlijk te popelen om te beginnen. Alleen kan die combinatie veel van je vragen wat betreft tijd en energie. Om het vol te houden en succesvol af te ronden is het belangrijk dat je jezelf niet voorbij loopt. Hiervoor hebben we de volgende tips:

Creëer een fijne studieplek


Zorg er in de eerste plaats voor dat je fysiek ruimte hebt om te studeren. Richt een plek in huis is waar je zo min mogelijk afleiding hebt. Een fijne bureaustoel, laptopstandaard en los toetsenbord en muis zijn echt de investering waard. Kamerplant erbij voor wat extra zuurstof en je kunt er helemaal tegenaan!

Zorg voor genoeg support


Vaak horen we van mensen die een opleiding combineren met een fulltime baan dat dit veel van ze vraagt. Daarom is het belangrijk dat je vooraf verwachtingen bespreekt met je partner, familie en vrienden. Hierdoor kunnen ze jou steunen wanneer je het nodig hebt en zorg je voor begrip als je minder tijd voor ze hebt.

Zet een strakke planning neer


Structuur is van het grootste belang als je werken en leren gaat combineren. Zorg dus voor een duidelijke routine! Dit verhoogt je productiviteit en vermindert stress. Welke dagen en tijden ga je aan studie besteden? Check goed of de planning realistisch en haalbaar is en houd rekening met je persoonlijke voorkeuren.

Het hebben van een duidelijke structuur helpt je om je hoofd koel te houden en aan zowel werk als opleiding genoeg aandacht te kunnen geven. Bedenk dus een haalbaar schema en zorg voor een haalbare planning. Vergeet niet ook genoeg tijd voor jezelf vrij te maken!

Stap 4 - Haal je diploma!


Als je in de juiste flow zit en werken en leren kan combineren, werk je als het goed is gestaag toe naar het halen van je diploma. Dit diploma kan je helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan, of misschien wel bij een promotie of loonsverhoging. Zorg in ieder geval dat je het toevoegt aan je cv en je LinkedIn pagina. In sommige sectoren is het papiertje zelf het belangrijkste, maar hopelijk heb je vooral de juiste skills kunnen leren om te gebruiken in je huidige of nieuwe werk. Ga na of je je leerdoelen hebt bereikt en reflecteer op hoe je de opleiding hebt ervaren. Waar ga je hierna meer over leren in welke vorm? Je bent eigenlijk dus weer begonnen bij stap 1!  

Vanuit Cooder raden we zeker aan om te blijven leren. Overweeg je een overstap met je nieuwe diploma in de hand? Onze consultants geven je graag advies over de mogelijkheden die je hebt.  

Advies nodig voor de volgende stap in jouw carrière?

Laat ons je helpen!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring