Over de business

Grote werkgevers in België: wat vragen ze van een IT'er?

- 2,5 min reading time
Ben je op zoek naar een nieuwe job, of gewoon eens rustig om je heen aan het kijken? Een van de eerste stappen is bedenken wat voor type bedrijf goed bij je past. Sommige mensen hebben een voorkeur voor een kleiner bedrijf, maar wij horen ook veel van IT’ers dat ze juist zoeken naar een grote IT-werkgever. Wil je bij een groot IT-bedrijf in België werken zoals Ordina, Proximus, Realdolmen, Cronos of Microsoft? Dan vraag je je vast weleens af wat deze bedrijven nu zoeken in een werknemer. Zeker als je voor het eerst solliciteert of juist als het een tijdje geleden is dat je hebt gesolliciteerd, is het handig hier even bij stil te staan. Wat wordt er nu eigenlijk gevraagd van IT’ers door grote IT-bedrijven?

Werkervaring


We beginnen met een open deur: werkervaring. Als onze consultants in gesprek gaan met een (nieuwe) partner is dat namelijk altijd het eerste wat genoemd wordt. IT’ers met ervaring blijven zeer schaars op de markt en zijn daarom erg gewild door bedrijven in België. De reden? Wij horen dat het met name gaat om de snelle inzetbaarheid van een nieuwe werknemer. Vanwege schaarste in de IT staan vacatures vaak lang open en is de urgentie hoog. Voor een nieuwe IT’er geldt dus dat hoe sneller hij of zij kan meedraaien in het team, hoe beter! Verder vinden IT-werkgevers het vaak prettig als iemand al kennis en ervaring heeft met de systemen of manier van werken die gebruikt wordt. Heb je niet precies de juiste werkervaring? Dat hoeft geen probleem te zijn, aangezien de 100% match niet bestaat. Als sollicitant zou je je bijvoorbeeld wel vast kunnen inlezen in bepaalde IT-systemen, of hier vast mee oefenen.

Intrinsieke motivatie


Wat we ook vaak horen van onze contacten in de IT-wereld is dat werkgevers vaak mensen zoeken met een sterke motivatie. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat het niet uitmaakt hoe veel ervaring iemand heeft, als iemand maar een goede werkhouding heeft. Zeker als je bij een groter IT-bedrijf aan de slag wil is het belangrijk dat je goed kunt motiveren waarom je daar wil werken. IT-werkgevers verwachten dus van hun medewerkers dat ze intrinsiek gemotiveerd zijn en niet bang zijn om de handen goed uit de mouwen te steken!

Tip: denk voor je sollicitatiegesprek goed na wat jou motiveert en wat je drijfveren zijn. Waar ga je nét een stapje harder voor lopen? Dit zijn interessante onderwerpen om te bespreken in een gesprek zodat jullie beiden beter weten wat je van elkaar kunt verwachten.

Flexibiliteit


Toegegeven, flexibiliteit is een containerbegrip. Toch zien we dit woord telkens weer terugkomen in de vacatures van grote IT-werkgevers in België. Hoog tijd om eens in te gaan op wat ze hiermee bedoelen! Ten eerste is het de bereidheid om extra taken op te pakken en anderen te helpen waar nodig. Klinkt logisch, maar dit vinden IT-werkgevers erg belangrijk. Ook kan onder flexibiliteit worden verstaan de bereidheid om af en toe buiten kantooruren te werken. Wat voor de grote IT-consultancybureaus belangrijk is, is flexibiliteit op het gebied van reisafstand. Sowieso zijn deze partijen op zoek naar flexibele werknemers, zodat ze IT-medewerkers makkelijker en sneller op een opdracht kunnen inzetten.

Tip: Zie je flexibiliteit terugkomen in de vacature? Vraag tijdens het sollicitatiegesprek eerst goed wat ze hiermee bedoelen! Zo kun je er ook beter op inspelen.

Sterke communicatie en teamplayers


Wat we steeds meer terug horen komen vanuit grote IT-werkgevers in België is dat ze mensen zoeken die sterk zijn in communicatie en goed kunnen werken in teamverband. Zeker met de opkomst van Agile werken is dit belangrijker geworden! Teams zijn in grote mate zelfsturend en rollen en taken liggen minder vast dan in het verleden. Hierdoor is een goede communicatie en samenwerking binnen een (IT) team belangrijker geworden. Ook is het bij een aantal rollen binnen de IT belangrijk dat je goed communiceert met niet-IT’ers, zeker bij de grote bedrijven. Hoe laat je dit sterk terugkomen in je sollicitatie? Maak contact met je gesprekspartners en stel je geïnteresseerd op, dan kom je al een heel eind!

Conclusie


Uiteraard verschilt het per bedrijf, functie en branche wat grote werkgevers in België vragen van IT’ers. We hebben hier de onderdelen terug laten komen die we het vaakste terug zien komen in vacatures en direct horen van onze partners. In onze vacatures geven we uiteraard altijd aan waar precies naar gezocht wordt. Betekent dit dat je altijd moet laten overkomen dat je een uitblinkt in al deze onderdelen? Nee, we raden aan om altijd dicht bij jezelf te blijven. Wel raden we natuurlijk aan om jezelf goed voor te bereiden op deze onderdelen zodat je goed uit de verf komt.

Heb je vragen na het lezen van deze blog? Onze consultants zijn altijd bereid om sollicitatietips te geven en weten vaak het beste wat (grote) IT-werkgevers in hun specifieke markt vragen. Neem vooral contact op of neem eerst een kijkje bij onze vacatures!

Op zoek naar een job bij een grote uitdagende werkgever?

Bekijk alle vacatures!
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring