Over de business

De 10 meest invloedrijke softwareontwikkelaars

- 6 min reading time
In dit blog, scroll direct naar

De 10 meest invloedrijke softwareontwikkelaars zijn briljante mensen die ons leven enorm veranderd hebben. De manier waarop wij communiceren, aankopen doen, films kijken of informatie zoeken, zijn de afgelopen twintig jaar compleet veranderd. Dat kwam vooral doordat deze helden software creëerden, evolueerden of verbeterden. Sindsdien is de wereld niet meer hetzelfde.

1. Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee is de bedenker van het WWW & de ontwikkelaar van HTML. Hij was werkzaam als consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland. Op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website. Om dit te realiseren ontwikkelde hij ook de eerste webbrowser ooit. Tegenwoordig is hij directeur van het World Wide Web Consortium. In deze rol houdt deze softwareontwikkelaar toezicht op de ontwikkeling webtalen. Maar daarnaast ook op protocollen zoals HTML, XML, CSS en HTTP.

2. Mark Zuckerberg

De oprichter en CEO van Facebook. Misschien wel de beroemdste van het hele lijstje. Net zoals bij Google creëerde ‘the Zuck’ zijn innovatie op zijn studentenkamer. Wat begon als een soort smoelenboek, groeide uit tot het grootste sociale media platform ooit. Wereldwijd loggen ongeveer één op de drie mensen maandelijks in. Tegenwoordig staat Mark nog steeds aan het roer van zijn onderneming. Dit is helaas niet zonder kritiek. Zo werd hij ervan verdacht data te verkopen, zonder dat de gebruikers daar toestemming voor gegeven hebben. Hij is vrijgesproken, maar de argwaan blijft.

3. Bill Gates

De architect van Windows als besturingssysteem en CEO van Microsoft. Bij het grote publiek bekend als voormalig rijkste man ter wereld en de baas van Microsoft. Maar van origine is Bill een softwareontwikkelaar. Tot 2008 was hij namelijk Chief Software Architect bij Microsoft. Daarmee heeft hij Windows tot het populairste computerbesturingssysteem ooit gemaakt. Dat is het tot de dag van vandaag nog steeds.

'Het leven is niet eerlijk; wen er maar aan.' - Bill Gates

5. John D. Carmack

Mede-oprichter en ontwikkelaar id Software. Wie heeft er ooit Doom gespeeld? Of Quake? Of Wolfenstein 3D? Al deze games zijn door dezelfde programmeur geschreven. John Carmack veranderde videogames compleet. Hij maakte namelijk een vele malen realistischere first person shooter genre binnen videogames. Als medeoprichter van id Software heeft hij 3D games succesvol op de kaart gezet. Tegenwoordig is hij CTO bij Oculus VR. Daarbij was hij verantwoordelijk voor de techniek achter de eerste commerciële VR-bril.

6. Linus Torvalds

De schrijver van Linux. Hij begon met programmeren toen hij 11 jaar oud was. Dit zorgde uiteindelijk voor zijn masterscriptie: Linux, a Portable Operating System. Later werd hij de maker en belangrijkste ontwikkelaar van de Linux-kernel. Deze kernel werd dé kernel voor besturingssystemen. Onder andere voor oals de Linux-besturingssystemen, Android en Chrome OS.  Hij creëerde ook het gedistribueerde revisiecontrolesysteem Git en de duikregistratie- en planningssoftware Subsurface. Zijn belangrijkste wapenfeit was zijn strijd voor open source software. Een vorm computersoftware waarvan de broncode beschikbaar wordt gesteld met een licentie waarin de auteursrechthebbende de rechten verleent om de software te bestuderen, te wijzigen en te verspreiden voor iedereen en voor welk doel dan ook. Dit was erg belangrijk voor de ontwikkeling van software in het algemeen omdat nieuwe ideeën hierdoor sneller tot realisatie konden komen.

7. Muhammad ibn Musa al-Chwarizmi

De bedenker van het concept algoritme. Algoritme is een verbastering van de naam 'al-Chwarizmi'. Hij schreef al zijn werk in het Arabisch. Zijn systematische en logische aanpak van het oplossen van lineaire en kwadratische vergelijkingen, gaven gestalte aan de algebra. Een vakgebied dat zijn naam ontleent aan Chwarizmi's beroemde boek: Hisab al-jabr wa al-muqabala (Arabisch: حساب الجبر و المقابلة) - "de theorie van transformatie en herstel". Dit verwijst naar de manieren waarop deeltermen in algebraïsche termen gemanipuleerd kunnen worden. Het boek is geschreven in de 9e eeuw in het voormalige groot Perzische rijk. Algoritmen staan in beginsel los van computerprogramma's, al worden voor de uitvoering van algoritmen vaak computers gebruikt.

8. Carl Sassenrath

Architect van besturingssystemen en computertalen. Als architect van besturingssystemen voor Commodore computers, was hij de eerste die multitasking naar de PC wist te brengen. In 1985 was de Amiga de eerste computer met deze functie. Zijn uitvinding was dat er een mechanisme in de software kwam dat processen beheerde en een planner activeerde om te bepalen welk proces daaropvolgend moest worden uitgevoerd. Dit principe was revolutionair omdat er nu meer en verschillendere taken kunnen worden uitgevoerd.

9. Bram Cohen

Programmeur. Cohen stopte in de jaren 90 met zijn studie om aan de slag te gaan voor de opkomende dot com bedrijven. Bij MojoNation hield hij zich bezig met het opbreken van bestanden in versleutelde delen. wanneer het totale bestand gedownload moest worden, kon dat tegelijkertijd vanaf meerdere servers. Dit versterkte de veiligheid. Op dat moment was het downloaden van grote bestanden een enorm langdurige bezigheid. Bestanden gingen van één bron naar een computer. Om de snelheid te verhogen schreef Cohen het peer-to-peer BitTorrent protocol. Om dit te laten draaien lanceerde hij in 2001 de eerste versie van het programma dat deze techniek ondersteunde, genaamd BitTorrent. Deze ontwikkeling ontketende een stortvloed aan illegale downloads. Hiermee dwong Cohen de muziek-, film-, en software-industrie om hun businessmodellen aan te passen. Het is niet gek om te stellen dat zonder Cohen bedrijven als Spotify en Netflix veel minder bestaansrecht zouden hebben.

10. Satoshi Nakamoto

Uitvinder Blockchain/BitCoin. De naam 'Satoshi Nakamoto' is het pseudoniem van de uitvinder van Bitcoin. In 2008 gebruikte iemand deze naam en mailde een whitepaper met het idee van de Bitcoin naar een cryptografische mailinglijst. Hij staat daarmee bekend als degene die de BitCoin heeft uitgevonden, de eerste Blockchain heeft geïmplementeerd en daarmee de eerste gedecentraliseerde digitale munteenheid ontwikkeld. Leunend op het P2P-idee van Cohen is blockchain een peer-to-peer netwerk waarbinnen transacties rechtstreeks plaatsvinden tussen gebruikers, zonder tussenpersoon. Deze transacties worden geverifieerd door netwerkknooppunten door middel van cryptografie en vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek dat een blockchain wordt genoemd.

Dat was onze top 10, maar er zijn nog veel meer.


Deze ontwikkelaars verdienen ook een vermelding:

11. Ben Goodger: ontwikkelde de User Interface van Chrome. Dankzij zijn minimalistisch ontwerp groeide Chrome uit tot de meest gebruikte browser ter wereld.
12. David Axmark: een van de oprichters van het bedrijf MySQL AB, verantwoordelijk voor MySQL.
13. Elon Musk: tegenwoordig bekend als de CEO van SpaceX, Tesla, Neuralink en The Boring Company, maar als ontwikkelaar was hij (mede)verantwoordelijk voor PayPal.
14. Kenneth Thompson & Brian Kernighan: ontwikkelaars van UNIX.
15. James Gosling: oprichter en hoofdontwerper van de programmeertaal Java.
16. Guido van Rossum: Nederlander en bedenker van Python.
17. Richard Stallman: Amerikaanse programmeur die een grote invloed heeft gehad op technische, juridische en sociale aspecten van gratis software.
18. Brendan Eich: uitvinder JavaScript.
19. Dennis Ritchie: creëerde de programmeertaal C en, met oud-collega Ken Thompson, het Unix-besturingssysteem.
20.Edsger W. Dijkstra: fundament programmeren.

21. Yukihiro Matsumoto: creëerde Ruby.
22. Donald Knuth: schrijver van het boek 'The Art Of Computer Programming'.
23. Bjarne Stroustrup: bedenker C++.
24. Rasmus Lerdorf: heeft de PHP-scripttaal gemaakt.
25. Phil Katz: bedenker van de .zip-file structuur.
26. Shawn Fanning: creëerde Napster.
27. Alexey Pajitnov & Vladimir Pokhilko: ontwerpers van het spelletje Tetris.
28. Shigeru Miyamoto: softwareontwikkelaar van o.a. Donkey Kong, Mario, The Legend of Zelda.
29. Sid Meier: ontwikkelaar van o.a. Sid Meier's Pirates, Civilization, Railroad Tycoon.
30. Michael Widenius: creëerde MySQL.

Wil jij later ook tussen dit rijtje staan? Zorg er dan voor dat je dagelijks als softwareontwikkelaar aan de slag gaat. Wij hebben de vacatures. Check hier voor een overzicht.
Foutje gezien? Laat het ons weten. We zijn je dankbaar!
Deze website maakt gebruik van cookies
Cookieverklaring